Snadný pohyb městem

Posílíme ekologickou MHD. Usnadníme cyklistickou a pěší dopravu. Využijeme chytré technologie pro řízení provozu. Vytvoříme síť odstavných míst pro sdílené dopravní prostředky. Zrevidujeme smysluplnost dopravního značení. Přestaneme rozkopávat ulici Na hutích.

Posílíme ekologickou MHD

Zejména osobní automobilová doprava produkuje jednu z nějvětších zátěží pro ovzduší ve městě. Považujeme za klíčové posilovat MHD tak, aby se cestujícím vyplatilo využít služeb hromadné dopravy namísto jízdy autem. Ve spolupráci s DP a MHMP budeme rozvíjet síť tramvajové dopravy, zvyšovat obslužnost mimo páteřní linky a optimalizovat návaznost spojů. Zasadíme se také o významnější zapojení vozidel MHD s nižší uhlíkovou stopou, zejména autobusů na CNG a trolejbusů.

Usnadníme cyklistickou a pěší dopravu

Být cyklistou v Praze je řehole. Tam, kde to dává smysl, budeme podporovat vznik cyklopruhů a upravovat dopravní značení tak, abychom cyklistům v husté dopravě poskytli adekvátní ochrannou zónu. Mimo silnice budeme iniciovat vznik nových cyklostezek. Na Šestce jsou místa, která jsou pro chodce, zejména rodiče s kočárkem, nebo lidi na vozíku opravdovým peklem. Zasadíme se o nápravu, aby bylo možné je projít/projet bez ohrožení sebe a svých blízkých: to znamená zejména tvorbu nových přechodů, snížení obrubníků či odstranění nejrůznějších překážek.

Využijeme chytré technologie pro řízení provozu

Smart city nejsou jen hloupé lavičky - chytré využití technologií zejména v dopravě určuje, jak chytré bude naše město. Ve spolupráci s hlavním městem, jím zřizovanými organizacemi a ČVUT budeme na Šestce nasazovat technologie, které pomohou řešit jeden z nejpalčivějších problémů Prahy a omezovat dopravní zácpy a jejich dopady. Šestka se stane místem, kde se budoucnost mění v přítomnost a technologie pomáhají problémům předejít namísto řešení jejich dopadů.

Vytvoříme síť odstavných míst pro sdílené dopravní prostředky

Sdílená mobilita je budoucnost. Tento koncept umožnuje obyvatelům použít auto, když to potřebují, ale reálně jej nevlastnit - to může do velké míry řešit část problémů spojených s dopravou ve velkoměstě. Aktuálně však chybí rozumná regulace a napojení do ekosystému města, a z toho pak pramení negativa, jako jsou např. všude se válející koloběžky. Ve spolupráci s provozovateli dáme těmto službám řád. Vytvoříme síť odstavných míst tak, aby byly služby dostupné i na místech, kde nyní nejsou, aby navazovaly na systém veřejné dopravy, a aby vozidla zároveň nepřekážela tak, kde nemají co dělat.

Zrevidujeme smysluplnost dopravního značení

Jsou místa, kde dopravní značení nedává smysl. Buď neplní svou funkci, nebo je občas až absurdně přebujelé. Provedeme rozsáhlou pasportizaci dopravního značení na území městské části s cílem minimalizovat množství dopravního značení a nastavit místní úpravy, tak zohledňovaly zejména potřeby rezidentů.

Přestaneme rozkopávat ulici Na Hutích

Ulice Na Hutích je symbolem neefektivního vynakládání prostředků a otravování života obyvatel. Kromě toho, že přestaneme rozkopávat tuto konkrétní ulici, se zasadíme, aby ani obyvatelé jiných ulic nebyli vystaveni bizarnímu postupu, kdy je ulice před jejich domem rozkopávána každý rok.