5 milionů bez výběrového řízení na segregační vchod. Kauza pronájmu budovy školy na Praze 6 pokračuje.

20. června 2022

Skandální případ pronájmu budovy školy ve Vlastině ulici pokračuje. Vedení městské části bez jakéhokoli výběrového řízení a v rozporu se zákonem i interními předpisy schválilo zakázku za 5 milionů korun na vybudování segregačního vchodu do budovy školy. K jeho vybudování se MČ nesmyslně zavázala při prodloužení nájmu budovy pro soukromou školu Prague International British School, aby se děti obou škol nepotkávaly.

“Neprofesionální postup vedení městské části při prodloužení nájmu pro PBIS, který vyvrcholil předžalobní výzvou pro MČ na téměř miliardu korun, nepřestává Prahu 6 poškozovat. Rada MČ zadání zakázky bez výběrového řízení odůvodňuje časovou tísní, jenže do časové tísně se rada dostala sama uzavřením naprosto nevýhodné smlouvy. Navíc časová tíseň není důvodem k obcházení pravidel, porušování zákona a k neprůhlednému zadávání zakázek napřímo konkrétním firmám,” říká k tomu pirátský kandidát na starostu Prahy 6 a člen kontrolního výboru Ondřej Vykoukal.

Už při uzavření smlouvy na prodloužení pronájmu budovy školy ve Vlastině ulici Piráti z Prahy 6 opakovaně upozorňovali na nesmyslnou povinnost městské části vybudovat na své náklady segregační vchod do budovy školy. Ten si PBIS vymínila  jako podmínku, aby mohla ZŠ Dědina každý rok trvání nájemní smlouvy získat dvě volné třídy pro své žáky.

“Nesmyslný a neetický segregační vchod je podle PBIS nutný, aby bylo zajištěno naprosté oddělení žáků PBIS od žáků ZŠ Dědina. Považuji tento požadavek za naprosto skandální. Z jakého důvodu se děti ze ZŠ Dědina nemohou na chodbě potkávat s dětmi z PBIS? Jsou snad děti z veřejné školy horší než děti ze školy soukromé?” ptá se dvojka pirátské kandidátky a expertka na školství Tereza Hubáčková. “Navíc po třech letech pronájmu se budova školy doufejme celá vrátí k užívání Praze 6, takže budeme všechny segregační úpravy uvádět zase do původního stavu. Pravděpodobně za další miliony zbytečně vynaložených veřejných peněz,” dodává Hubáčková.

Připomeňme, že nově prodloužená tříletá smlouva byla uzavřena na částku 5 milionů korun nájemného za rok, tedy za stejnou částku jako původní smlouva z roku 2007. MČ v rozporu s povinností péčí řádného hospodáře nevyjednala žádné navýšení ani inflační doložku. Od PBIS sice může každý rok trvání smlouvy získat dvě volné třídy pro ZŠ Dědina, za ty však musí MČ poskytnout zcela neproporční slevu z nájemného.

Na veřejných budovách podporujeme biosolární střechy
13.07.2022

Na veřejných budovách podporujeme biosolární střechy

Na veřejných budovách podporujeme biosolární střechy. Zelené střechy a fotovoltaika se užitečně doplňují. Kombinace zlepšuje funkci panelů, které tak vyrábějí více energie, a stín, který vrhají, podporuje druhovou pestrost rostlin.

Prosadili jsme protikorupční opatření!
01.07.2022

Prosadili jsme protikorupční opatření!

Vzhledem k nedávným zjištěním Policie ČR týkajícím se organizované zločinecké skupiny kolem bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN), předložili opoziční Piráti Prahy 6 na zastupitelstvu 30. 6. 2022 sadu protikorupčních opatření. Jejich účelem je snížení korupčních rizik ve strategické městské společnosti SNEO, kterou Praha 6  ovládá ze 100 %. Součástí návrhu je i požadavek na zvýšení počtů členů představenstva společnosti, které je nyní jednočlenné. Návrhy byly zastupitelstvem schváleny.

Nevýhodná smlouva pod hrozbou stamilionové žaloby. Praha 6 platí za neprofesionalitu místostarosty Laciny
29.04.2022

Skandální prodloužení nájmu soukromé škole Prague International British School se podle nových informací zdá být osobním selháním místostarosty pro majetek Jana Laciny (STAN). Svou nevhodnou emailovou korespondencí dal soukromé škole záminku vyhrožovat soudní žalobou v hodnotě stovek milionů, čímž dostal městskou část do absolutně nevýhodné pozice. Ta vyústila 4. dubna odsouhlasením prodloužení nájemní smlouvy o tři roky ze strany rady MČ, tato smlouva poté byla v tichosti podepsána o týden později. Na návrh zastupitelského klubu Pirátů Praha 6 se dnes odpoledne bude celou věcí zabývat zastupitelstvo městské části.