Dostavba Duhovky dostala od koalice zelenou

6. května 2024
Dostavba Duhovky dostala od koalice zelenou

Stavba soukromého gymnázia Duhovka na městském pozemku na Břevnově dostala na jednání Zastupitelstva MČ Praha 6 zelenou! Proti hlasovali pouze zastupitelé Pirátů a TOP 09.

Sedmihodinová debata nakonec skončila vítězstvím koalice, kterou tvoří ODS, STAN s podporou zelených, KDU-ČSL a Praha 6 sobě. Koalice sledovala průběh jednání velmi klidně, z čehož se dalo usuzovat, že hrála na jistotu a hlasy opozičních zastupitelů za ANO a Trikolóry-SPD si předem zajistila.

„Využívat městské pozemky pro soukromé vzdělávání, když magistrátní školská zařízení trpí nedostatečnou kapacitou již nyní, považuji proti zájmu široké veřejnosti,“ uvádí místopředsedkyně zastupitelského klubu Pirátů Eva Tichá a dodává: „pirátský klub podporuje vzdělávání a rozvoj soukromého školství, ale ne v tomto velmi zahuštěném a frekventovaném místě na Břevnově, kde fungují již tři základní a jedna mateřská škola.“

Náměstkyně primátora hl. m. Prahy Jana Komrsková ve svém vyjádření ke stavbě uvádí: „Praha 6 se ve svém programovém prohlášení zavázala podporovat a naplňovat Klimatický plán hlavního města. Měla by tedy dostatečně dbát na ochranu životního prostředí a dlouhodobou udržitelnost. V případě stavby na Břevnově by muselo být pokáceno 30 vzrostlých stromů, které jsou nenahraditelným adaptačním opatřením na změnu klimatu ve městě.“

Na zastupitelstvu vystoupila řada občanů, kteří pod petici proti výstavbě sebrali více než 800 podpisů. „Stavba by se vtěsnala mezi již velmi hustou zástavbu bytových domů, tří ZŠ a jedné MŠ, pouhých 18 metrů před okny bytového domu, který do značné míry zastíní. Pokácet by se muselo třicet zcela zdravých a vzrostlých stromů v parku, které místní ulice ochlazují a kam si děti ze škol a sousedé chodí posedět. Záměr je výhodný hlavně pro majitele této soukromé firmy, ale mezi rezidenty budí velikou nevoli,“ za Petiční výbor Radka Malik.

Podle vyjádření starosty Jakuba Stárka (ODS) a radního pro majetek Petra Prokopa (STAN) měla stavba gymnázia přejít do vlastnictví MČ Prahy 6 v roce 2054, kdy končí pronájem městského pozemku. Ovšem investor Tomáš Janeček hodlá novou budovu gymnázia Duhovka městské části prodat. Za kolik? To nikdo neví, to se uvidí, až se postaví. Je to takový bianco šek na zhruba půl miliardy korun, který nebude nutit investora vynakládat finance co nejhospodárněji.

Proč se vlastně má nová budova gymnázia stavět?

Stávající osmileté gymnázium Duhovka z Prahy 7 přestěhovat na Prahu 6, jelikož mu v roce 2028 končí dlouholetá nájemní smlouva. Není jistě bez zajímavosti, že ředitelem gymnázia je poslanec Petr Gazdík (STAN), bývalý ministr školství, spojován s kauzou Dozimetr. Možná jen náhodou, že na šestkové radnici je správa majetku svěřena právě hnutí Petru Prokopovi, radnímu za STAN.

„Jsem přesvědčená, že městská část se nechová zodpovědně a neplní roli řádného hospodáře. Vnímám to jako hazard s lukrativními městskými pozemky, které v budoucnu může výhodně získat soukromá společnost. Tuto kauzu budeme jako Piráti bedlivě sledovat,“ doplňuje Eva Tichá.