I z opozice plníme program, ale dře to

11. ledna 2023

Máme radost, že koalice naplnila náš dlouhodobý cíl a zřídila Kontaktní místo pro bydlení. Bohužel vzniklo bez jakékoli diskuse a přípravy.

Je zaměřené jednostranně, především na možnost čerpání příspěvků z programu Zelená úsporám light. To je sice fajn, ale skutečné kontaktní místo pro bydlení potřebuje předcházející diskusi jak v příslušné komisi, tak s odborníky, kteří v tom mají zkušenosti – v současnosti je to vlastně detašované pracoviště sociálního odboru a nepředstavuje žádnou změnu k lepšímu oproti současné praxi.

Pokud je pracovníkem kontaktního místa člověk ze sociálního odboru, může to být pro mnohé potřebné občany brzda: např. rodiny s dětmi často mohou mít obavu, že se o jejich problémech dozvědí úředníci. Navíc navigátor kontaktního místa by měl být průvodcem občana, jeho pomocníkem i při jednání s úřadem, což naše uspořádání prakticky vylučuje.

Budeme tak pokračovat v tlaku na koalici, abychom projekt posunuli a naplnili smysl existence kontaktního místa. Aby bylo skutečně funkčním řešením pro ty, kdo to potřebují.

Šestka má na víc!

Jak posunout sociální oblast v Praze 6? Inspirujme se u sousedů - díl I.

Šestka v sociální oblasti pokulhává – nemáme koncepci rozvoje sociálních služeb, vlastně ani nevíme, co by v této oblasti občané potřebují, podpora rodin s dětmi je minimální… Proto se Piráti snaží pracovat na zlepšení, byť z opozice. Některé důležité principy se nám podařilo prosadit do programu nové koalice, ale musíme pohlídat jejich realizaci. Jak na to? Nechceme ztrácet čas a vymýšlet kolo, když se můžeme inspirovat u sousedů, kde jsou dál a kde to dobře funguje.

Novou Hradčanskou chceme zelenou!

Akutně hrozí zásadní omezení zeleně v rámci budoucí výstavby na Hradčanské. Vyzýváme vedení Šestky, aby podala zásadní připomínky a zároveň podporujeme hlas veřejnosti, který má být vyslyšen.

Zvýšení odměny předsedy dozorčí rady o 200%

13 plně placených funkcí koalici na Šestce nestačí. Evidentně je potřeba uspokojit a odměnit víc straníků. Po vytěžení radnice se koalice pod vedením Jakuba Stárka (ODS) přesunula do naší městské akciovky SNEO a na řadě s odměnou byla Praha 6 Sobě.