Koalice neměla většinu

21. října 2022

Ostudný průběh mělo páteční ustavující jednání Zastupitelstva městské části Praha 6. Koalice ve složení ODS, Zelení, KDU-ČSL, STAN a Praha 6 Sobě neměla na jednání dostatek hlasů na zvolení členů rady. Za pomoci hlasů zastupitelů hnutí ANO byla koalice pouze schopna jednání přerušit. Jednání bude pokračovat v pondělí 24. 10. 2022 od 9:00.

“Ukazuje se, jak je většina jednoho hlasu v zastupitelstvu nestabilní a nespolehlivá. Tušili jsme, že v průběhu volebního období bude mít koalice problémy s účastí všech svých zastupitelů. V žádném případě jsme ovšem nečekali, že se koaliční strany nesejdou v plném počtu ani na ustavující jednání zastupitelstva. Jak chce koalice stabilně řídit Prahu 6, když není schopna ani zvolit nové vedení naší městské části?”, komentuje dnešní situaci předseda našeho zastupitelského klubu Pirátů Ondřej Vykoukal.

Na jednání chyběl nový zastupitel zvolený za STAN prof. Jan Konvalinka. Vzhledem k těsné většině 23 hlasů absence jednoho jediného zastupitele z koaliční strany koalici paralyzuje. Přerušení jednání zastupitelstva podpořili všichni zastupitelé hnutí ANO. Je tak otázka, za co tuto podporu koalice hnutí ANO vyměnilo. Zvláštní také je, že koalice stojící na hlasech ANO nevadí zastupitelům Prahy 6 Sobě, kteří se před volbami proti hnutí Andreje Babiše opakovaně vymezovali.

Eva Tichá, místopředsedkyně zastupitelského klubu Pirátů dodává: “My jsme navrhovali otevření diskuse k návrhu přerušení. TOP 09 navrhovala aspoň pokračovat začátkem listopadu, protože někteří zastupitelé mají své pracovní povinnosti. Koalice se ovšem domluvila s ANO a bez jakékoli diskuse bylo rozhodnuto. To nepovažujeme za konstruktivní spolupráci koalice s opozicí, kterou ODS před i po volbách slibovala.”

Šestka má na víc!

Jak posunout sociální oblast v Praze 6? Inspirujme se u sousedů - díl I.

Šestka v sociální oblasti pokulhává – nemáme koncepci rozvoje sociálních služeb, vlastně ani nevíme, co by v této oblasti občané potřebují, podpora rodin s dětmi je minimální… Proto se Piráti snaží pracovat na zlepšení, byť z opozice. Některé důležité principy se nám podařilo prosadit do programu nové koalice, ale musíme pohlídat jejich realizaci. Jak na to? Nechceme ztrácet čas a vymýšlet kolo, když se můžeme inspirovat u sousedů, kde jsou dál a kde to dobře funguje.

Novou Hradčanskou chceme zelenou!

Akutně hrozí zásadní omezení zeleně v rámci budoucí výstavby na Hradčanské. Vyzýváme vedení Šestky, aby podala zásadní připomínky a zároveň podporujeme hlas veřejnosti, který má být vyslyšen.

I z opozice plníme program, ale dře to

Máme radost, že koalice naplnila náš dlouhodobý cíl a zřídila Kontaktní místo pro bydlení. Bohužel vzniklo bez jakékoli diskuse a přípravy.