Nevýhodná smlouva pod hrozbou stamilionové žaloby. Praha 6 platí za neprofesionalitu místostarosty Laciny

29. dubna 2022

Skandální prodloužení nájmu soukromé škole Prague International British School se podle nových informací zdá být osobním selháním místostarosty pro majetek Jana Laciny (STAN). Svou nevhodnou emailovou korespondencí dal soukromé škole záminku vyhrožovat soudní žalobou v hodnotě stovek milionů, čímž dostal městskou část do absolutně nevýhodné pozice. Ta vyústila 4. dubna odsouhlasením prodloužení nájemní smlouvy o tři roky ze strany rady MČ, tato smlouva poté byla v tichosti podepsána o týden později. Na návrh zastupitelského klubu Pirátů Praha 6 se dnes odpoledne bude celou věcí zabývat zastupitelstvo městské části.

“Je úplně absurdní, že pan Lacina v emailové konverzaci někomu cokoliv slibuje, když rada o dané záležitosti žádné stanovisko v té době nedala. Zarážející na tom je, že pan místostarosta a zároveň poslanec měl v minulém období v gesci školství a musel si být vědom, že situace s obsazeností škol v oblasti Dědiny je nevyhovující, a přesto si dovolil soukromé škole dávat jakýsi předběžný závazek. Škola toto jednání využila ve svůj prospěch a vyjednala z pohledu Šestky naprosto neuvěřitelné podmínky. V případě jejich nesplnění, či neuzavření smlouvy ležela radě na stole předžalobní výzva na stovky milionů korun,” říká k tomu lídr pirátské kandidátky a člen kontrolního výboru Ondřej Vykoukal.

Nově prodloužená tříletá smlouva byla uzavřena na částku 5 milionů korun nájemného za rok, což je totožná hodnota jako u původní smlouvy v roce 2007. MČ nevyjednala žádné navýšení ani inflační doložku. Zároveň MČ ztratila možnost umisťovat na školu stipendisty. Od PBIS sice může každý rok trvání smlouvy získat dvě volné třídy pro ZŠ Dědina, za ty však musí MČ poskytnout zcela neproporční slevu z nájemného. Soukromá škola si také vymínila nutnost tzv. “separačního vstupu,” aby bylo zajištěno, že se studenti PBIS a školáci z Dědiny nebudou na chodbách potkávat.

“Pro nás je nyní zásadní, aby městská část alespoň dořešila situaci přilehlého hřiště, na kterém má pětinový podíl. Bylo by opravdu žádoucí, aby tato zpackaná kauza kolem soukromé školy měla aspoň drobnou pozitivní tečku v podobě možnosti užívání hřiště veřejností naší městské části. Je nepřijatelné, aby občanům bylo znemožněno užívat hřiště na pozemku, jehož spoluvlastnický podíl má svěřený Městská část Praha 6,” dodává trojka pirátské kandidátky Martin Suchan.

Na veřejných budovách podporujeme biosolární střechy
13.07.2022

Na veřejných budovách podporujeme biosolární střechy

Na veřejných budovách podporujeme biosolární střechy. Zelené střechy a fotovoltaika se užitečně doplňují. Kombinace zlepšuje funkci panelů, které tak vyrábějí více energie, a stín, který vrhají, podporuje druhovou pestrost rostlin.

Prosadili jsme protikorupční opatření!
01.07.2022

Prosadili jsme protikorupční opatření!

Vzhledem k nedávným zjištěním Policie ČR týkajícím se organizované zločinecké skupiny kolem bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN), předložili opoziční Piráti Prahy 6 na zastupitelstvu 30. 6. 2022 sadu protikorupčních opatření. Jejich účelem je snížení korupčních rizik ve strategické městské společnosti SNEO, kterou Praha 6  ovládá ze 100 %. Součástí návrhu je i požadavek na zvýšení počtů členů představenstva společnosti, které je nyní jednočlenné. Návrhy byly zastupitelstvem schváleny.

5 milionů bez výběrového řízení na segregační vchod. Kauza pronájmu budovy školy na Praze 6 pokračuje.
20.06.2022

Skandální případ pronájmu budovy školy ve Vlastině ulici pokračuje. Vedení městské části bez jakéhokoli výběrového řízení a v rozporu se zákonem i interními předpisy schválilo zakázku za 5 milionů korun na vybudování segregačního vchodu do budovy školy. K jeho vybudování se MČ nesmyslně zavázala při prodloužení nájmu budovy pro soukromou školu Prague International British School, aby se děti obou škol nepotkávaly.