Podivný případ pronájmu soukromé školy: Praha 6 chce navalit ruskou školu, ale svou vlastní si nechala utéct mezi prsty

13. dubna 2022

Nevýhodné, nesmyslné a navíc nejspíš neplatné. Tak by se dalo charakterizovat prodloužení pronájmu budovy školy ve Vlastině ulici, kterou od roku 2007 užívá Prague British International School (PBIS), jíž má smlouva vypršet letos o prázdninách. Nevýhodnost smlouvy ani důvody proč se vedení městské části rozhodlo smlouvu prodloužit doposud nebyly vysvětleny.

Vládnoucí koalice k prodloužení smlouvy vydala tajuplnou tiskovou zprávu, ze které se dozvídáme hlavně to, že ZŠ Dědina získá v pronajímané škole každý rok až dvě třídy pro vlastní žáky. Už se ale nedozvídáme, že nájemné je ponecháno ve stejné výši jako v roce 2007 při uzavření původní smlouvy. Nedozvídáme se, že MČ bude za každou jednu třídu využívanou ZŠ Dědina platit dvojnásobek toho, co platí PBIS. Nedozvídáme se, že PBIS už nebude poskytovat stipendia šestkovým žákům, jako to dosud dělala. Nedozvídáme se, že MČ bude muset vybudovat na vlastní náklady zvláštní vchod pro děti ze ZŠ Dědina, aby se náhodou nepotkaly s dětmi z PBIS,” popsal lídr Pirátů na Praze 6 Ondřej Vykoukal.

Prodloužení smlouvy je nevýhodné nejen z finančního pohledu. Oficiální koncepční dokumenty i místní spolky opakovaně upozorňují na nedostatek školských kapacit v této lokalitě, a nadto je na území Prahy 6 kolem 900 dětí z Ukrajiny. Nevoli místních obyvatel dokládá také petice, kterou místní rodiče hojně podepisují.

Velkým otazníkem také je, proč původní smlouva, ani dubnové prodloužení neobsahuje inflační doložku zajišťující pravidelné a přiměřené zvyšování nájemného. Prague British International School totiž má pobočku i na Praze 12 v Kamýku, kde také funguje v prostorách tamější základní školy. Tu si PBIS pronajala už v roce 2004, ale podmínky jsou výrazně jiné než na Praze 6.

Nechápeme, proč někdo z naší vládnoucí koalice nemohl zvednout telefon a zavolat svým kolegům z TOP 09 a ODS do Modřan, aby se informoval, jakým způsobem je tamější pronájem školy zasmluvněn. Je ekonomickým diletantstvím, že Praha 6 nebyla schopna navýšit nájemné alespoň o inflaci a sjednat v nové smlouvě inflační doložku, kterou třeba na Praze 12 mají již od roku 2004 a městská část díky ní získává každoročně další prostředky. Je to pro nás dalším důkazem, že městskou část neřídí lidé na svých místech,“ říká k tomu trojka pirátské kandidátky Martin Suchan.

Tím ale problémy s prodloužením nájemní smlouvy nekončí. Městská část prodloužení pronájmu avizovala záměrem na úřední desce, který měl být z desky svěšen 4. dubna. Až do tohoto data tak mohly být doručovány nabídky a připomínky k záměru. To ale nebránilo radě MČ už 4. dubna v poledne, tedy před sundáním záměru z úřední desky, rozhodnout o prodloužení nájmu. Celé prodloužení je tak nejspíš neplatné a mělo by být přezkoumáno ze strany magistrátu. Navíc, jak je starostovi Kolářovi vlastní, řádně doručené připomínky a námitky občanů byly zcela ignorovány a v odůvodnění o nich nepadla ani řádka.

Nedokážu si představit žádný lepší důkaz toho, že městská část si velmi dobře uvědomovala, že jde proti zájmům veřejnosti a doufala, že celou záležitost tímto rychle vyřeší a vymlčí. My se ale rozhodně s výsledkem nespokojíme a společně s pobouřenými rodiči se budeme na příštím řádném zastupitelstvu 29. 4. podrobně ptát, jak k tomuto absurdnímu rozhodnutí došli,“ dodává Vykoukal.

Na veřejných budovách podporujeme biosolární střechy
13.07.2022

Na veřejných budovách podporujeme biosolární střechy

Na veřejných budovách podporujeme biosolární střechy. Zelené střechy a fotovoltaika se užitečně doplňují. Kombinace zlepšuje funkci panelů, které tak vyrábějí více energie, a stín, který vrhají, podporuje druhovou pestrost rostlin.

Prosadili jsme protikorupční opatření!
01.07.2022

Prosadili jsme protikorupční opatření!

Vzhledem k nedávným zjištěním Policie ČR týkajícím se organizované zločinecké skupiny kolem bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN), předložili opoziční Piráti Prahy 6 na zastupitelstvu 30. 6. 2022 sadu protikorupčních opatření. Jejich účelem je snížení korupčních rizik ve strategické městské společnosti SNEO, kterou Praha 6  ovládá ze 100 %. Součástí návrhu je i požadavek na zvýšení počtů členů představenstva společnosti, které je nyní jednočlenné. Návrhy byly zastupitelstvem schváleny.

5 milionů bez výběrového řízení na segregační vchod. Kauza pronájmu budovy školy na Praze 6 pokračuje.
20.06.2022

Skandální případ pronájmu budovy školy ve Vlastině ulici pokračuje. Vedení městské části bez jakéhokoli výběrového řízení a v rozporu se zákonem i interními předpisy schválilo zakázku za 5 milionů korun na vybudování segregačního vchodu do budovy školy. K jeho vybudování se MČ nesmyslně zavázala při prodloužení nájmu budovy pro soukromou školu Prague International British School, aby se děti obou škol nepotkávaly.