Poliklinika Pod Marjánkou

11. srpna 2022
Poliklinika Pod Marjánkou

Díky našemu soustavném tlaku jsme snad definitivně Polikliniku Pod Marjánkou zachránili. Po více jak deseti zběsilých letech nekompetentních politických rozhodnutí se povedlo ustanovit pracovní skupinu, vypsat architektonicko-urbanistickou soutěž a vybrat vítězný návrh. Snad se vše povede, ale ve všeobecné euforii by prostě nemělo zapadnout to, jak my si tady žijeme…

V roce 2010 Městská část Praha 6 pronajala Polikliniku Pod Marjánkou na 30 let soukromé společnosti za půl milionu ročně, ačkoliv předtím sama vybrala na pronájmu ordinací, laboratoří a lékárn zhruba 3,7 milionů korun ročně. Stalo se tak v době, kdy radnici řídila ODS. Nájemce i tak ovšem neplnil podmínky smlouvy a do objektu dostatečně neinvestoval. Vedení radnice ve složení TOP 09, ANO a STAN se rozhodlo pro ukončení smlouvy dohodou s velkým odstupným téměř 40 milionů, i když by v následujícím roce mohlo od smlouvy bez platby odstoupit. 40 milionů korun daňových poplatníků hodilo do kanálu. Nájemce totiž neopravoval havarijní stav budovy v tempu, k jakému se ve smlouvě zavázal, a za 6 let pouze vyměnil okna a část rozvodů elektrické energie. I přes to mu radnice z veřejných peněz štědře zaplatila.

Následně (2018) si radnice pod vedením starosty Koláře (TOP 09) nechala zpracovat statické posudky, které dopadli katastrofálně. Málem se museli všichni vystěhovat, lékaři začali sami odcházet. V jednom z posudků na současný stav polikliniky se výslovně píše, že na jejím dnešním neutěšeném stavu se podepsala hlavně nečinnost radnice (TOP 09, ODS, STAN a ANO) za posledních deset let.

Pravidelně a soustavně jsme vystupovali na zastupitelstvu a tlačili vedení k rozhodné a jasné akci. Snad se tedy blízká na lepší časy, ale promarněných veřejných prostředků bylo až moc, odpovědnost nikdo nechce nést, jen samé výmluvy.

A takhle my si tady žijeme… přijďte, prosím, v září k volbám. Šestka má na víc!

Jak posunout sociální oblast v Praze 6? Inspirujme se u sousedů - díl I.

Šestka v sociální oblasti pokulhává – nemáme koncepci rozvoje sociálních služeb, vlastně ani nevíme, co by v této oblasti občané potřebují, podpora rodin s dětmi je minimální… Proto se Piráti snaží pracovat na zlepšení, byť z opozice. Některé důležité principy se nám podařilo prosadit do programu nové koalice, ale musíme pohlídat jejich realizaci. Jak na to? Nechceme ztrácet čas a vymýšlet kolo, když se můžeme inspirovat u sousedů, kde jsou dál a kde to dobře funguje.

Novou Hradčanskou chceme zelenou!

Akutně hrozí zásadní omezení zeleně v rámci budoucí výstavby na Hradčanské. Vyzýváme vedení Šestky, aby podala zásadní připomínky a zároveň podporujeme hlas veřejnosti, který má být vyslyšen.

I z opozice plníme program, ale dře to

Máme radost, že koalice naplnila náš dlouhodobý cíl a zřídila Kontaktní místo pro bydlení. Bohužel vzniklo bez jakékoli diskuse a přípravy.