Prosadili jsme protikorupční opatření!

1. července 2022
Prosadili jsme protikorupční opatření!

Vzhledem k nedávným zjištěním Policie ČR týkajícím se organizované zločinecké skupiny kolem bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN), předložili opoziční Piráti Prahy 6 na zastupitelstvu 30. 6. 2022 sadu protikorupčních opatření. Jejich účelem je snížení korupčních rizik ve strategické městské společnosti SNEO, kterou Praha 6  ovládá ze 100 %. Součástí návrhu je i požadavek na zvýšení počtů členů představenstva společnosti, které je nyní jednočlenné. Návrhy byly zastupitelstvem schváleny.

Hlavním nástrojem proti korupci bude zavedení mezinárodního protikorupčního standardu ISO 37001 - Anti-bribery management systems, který má ve firmě nastavit takové procesy, aby se co nejvíce omezilo riziko korupce při zadávání zakázek i činnosti společnosti obecně.

“Pro Piráty jako jedinou stranu bez korupčních skandálů je důležité hájit zájmy občanů Šestky. Záleží nám na tom, aby jejich peníze nemizely v kapsách jedinců, kteří chtějí zneužívat své postavení. Společnost SNEO má za sebou spoustu podivných netransparentních rozhodnutí, např. v kauze prodeje pozemků na Dračkách, a systém jejího řízení má značné nedostatky. Aktuální kauza ukazuje, že problém korupce je třeba řešit komplexními změnami. Je třeba aplikovat systémová protikorupční opatření platná pro všechny. Jen tímto způsobem můžeme snížit riziko korupce,” komentuje návrhy pirátský kandidát na starostu Prahy 6 Ondřej Vykoukal.

Předseda zastupitelského klubu Pirátů Prahy 6 Ondřej Chrást k tomu dodává: “Zvýšení počtu členů představenstva na minimálně tři a jejich výběr v otevřeném a nediskriminačním výběrovém řízení je dalším krokem k minimalizaci možných korupčních rizik ve společnosti SNEO. Jednočlenné představenstvo znamená přílišnou kumulaci moci v rukou jednoho člena představenstva zvoleného bez výběrového řízení. S více členy dojde k narušení této kumulace moci a otevřená výběrová řízení minimalizují možná rizika ovlivňování dění ve SNEO kriminálními skupinami.”

Po dlouhé diskusi byly návrhy schváleny těsnou většinou 25 hlasů ze 45. Protikorupční opatření nepodpořily kluby ODS, ANO a také opoziční Zelení, kteří však nyní kandidují v koalici s dosud vládnoucím hnutí STAN. Z hnutí STAN, které má nyní městskou společnost SNEO v gesci, podpořili návrh 3 zastupitelé ze 6 přítomných.

Na veřejných budovách podporujeme biosolární střechy
13.07.2022

Na veřejných budovách podporujeme biosolární střechy

Na veřejných budovách podporujeme biosolární střechy. Zelené střechy a fotovoltaika se užitečně doplňují. Kombinace zlepšuje funkci panelů, které tak vyrábějí více energie, a stín, který vrhají, podporuje druhovou pestrost rostlin.

5 milionů bez výběrového řízení na segregační vchod. Kauza pronájmu budovy školy na Praze 6 pokračuje.
20.06.2022

Skandální případ pronájmu budovy školy ve Vlastině ulici pokračuje. Vedení městské části bez jakéhokoli výběrového řízení a v rozporu se zákonem i interními předpisy schválilo zakázku za 5 milionů korun na vybudování segregačního vchodu do budovy školy. K jeho vybudování se MČ nesmyslně zavázala při prodloužení nájmu budovy pro soukromou školu Prague International British School, aby se děti obou škol nepotkávaly.

Nevýhodná smlouva pod hrozbou stamilionové žaloby. Praha 6 platí za neprofesionalitu místostarosty Laciny
29.04.2022

Skandální prodloužení nájmu soukromé škole Prague International British School se podle nových informací zdá být osobním selháním místostarosty pro majetek Jana Laciny (STAN). Svou nevhodnou emailovou korespondencí dal soukromé škole záminku vyhrožovat soudní žalobou v hodnotě stovek milionů, čímž dostal městskou část do absolutně nevýhodné pozice. Ta vyústila 4. dubna odsouhlasením prodloužení nájemní smlouvy o tři roky ze strany rady MČ, tato smlouva poté byla v tichosti podepsána o týden později. Na návrh zastupitelského klubu Pirátů Praha 6 se dnes odpoledne bude celou věcí zabývat zastupitelstvo městské části.