Zachraňme 4 stoleté lípy v Technické!

10. května 2023
Zachraňme 4 stoleté lípy v Technické!

“Odbor dopravy a životního prostředí Úřadu městské části Praha 6, oddělení státní správy podle § 8 odst. 1 Zákona o ochraně přírody a krajiny povoluje žadateli – Vysoké škole chemicko-technologické v Praze pokácet čtyři lípy stříbrné Tilia tomentosa z bezpečnostních důvodů.” Tak zní únorové rozhodnutí opírající se o znalecký posudek odborníka České zemědělské univerzity, s níž městská část dlouhodobě spolupracuje. Znalec posuzoval stav všech čtyř exemplářů lip stříbrných (plstnatých). Vyhodnotil je jako provozně nebezpečné stromy s velmi vysokou pravděpodobností náhlého statického selhání. Proto odhad cenové náročnosti kompenzačních opatření považoval za bezpředmětný. Vzhledem k extrémně vysokému riziku pro své okolí doporučuje kácení provést naráz a v brzké době.

Proti tomuto znaleckému posudku a rozhodnutí úřadu lípy pokácet podal námitky Spolek Tilia Thákurova. Spolek nechal vypracovat nový posudek brněnským znalcem. V něm se uvádí, že původně zdravé stromy byly nenávratně poškozeny razantním, nevhodným a necitlivě vedeným velkým množstvím řezů bez řádného ošetření. Navíc je ohrožuje choroš, který se v dřevině šíří. I přesto je vzhled stromů na první pohled nepoškozený díky jejich výborné vitalitě. Budou však potřebovat nové a kvalitnější odborné ošetření již provedených ran s postupnou obnovou symetrie korun. U některých lip musí být nově instalované, nebo opravené a doplněné dynamické vazby! Je nutné provést zabezpečení a odbornou péči okamžitě, protože v případě nezastavení růstu choroše do dvou let hrozí stromům redukce na hlavu (to znamená razantní zkrácení na výšku několika metrů, zhruba nad místo centrálního větvení) nebo náhrada novými velkokorunnými lipami.

Dva odlišné posudky Piráty motivovaly k tomu, aby požádali o posouzení lip třetího odborníka s profilací fytopatologie, mykologie, arboristika, hodnocení dřevin a ochrana lesa. U všech čtyř nalezl z pohledu stability a provozní bezpečnosti zásadní problémy jako defektní větvení kosterních větví, infekci dřevními houbami v horní části kmene a bázích kosterních větví a habituální defekty, které ale byly již v minulosti řešeny stabilizačními zásahy a instalací vazeb v koruně. Proto doporučuje a navrhuje další stabilizační zásahy pro zajištění provozní bezpečnosti. Pokud si stromy udrží současnou vitalitu, lze podle posudku předpokládat jejich možné udržení na tomto stanovišti v delším časovém horizontu. U jedné ze čtyř dřevin odborník doporučuje provést výraznou redukci a symetrizaci koruny a upozorňuje, že i poté bude strom krátkodobě perspektivní. Zde navrhuje zvážit případné odstranění dřeviny a nahradit ji novou výsadbou.

“Piráti jsou proti pokácení stoletých lip v Technické a usilují o jejich záchranu, neboť lípy spoluutvářejí genius loci a mají nenahraditelný přínos pro životní prostředí. Také z výsledků dvou odborných posudků vyplývá možnost lípy zachovat s perspektivou ještě 20-30 let života oproti třetímu, který je navrhuje co nejdříve pokácet,” brání lípy zastupitelka MČ Praha 6 Eva Tichá. Jen pro představu. Strom rostoucí 50 let ve městě je přínosem vyčíslitelným až na 8 mil. Kč. Přispívá nám produkcí kyslíku, pohlcováním CO2, odpařováním a recyklováním vody, zadržováním vláhy v půdě, zachytává polétavý prach, zabraňuje erozi, obohacuje půdu o živiny, pohlcuje a tlumí hluk, slouží jako úkryt pro živočichy a plní i funkci potravního řetězce.

Čtyři majestátné lípy stříbrné v Technické ulici na Praze 6 mohly být vysázeny v letech 1921–1923 ve stáří 5 až 10 let. Dnes mohou mít zhruba 100 let a jejich funkce krajinotvorná, estetická, hygienická i historická je nenahraditelná. I kdyby nová výsadba byla provedena sebekvalitněji, potrvá celá desetiletí, než lípy dosáhnou velikosti těch stávajících a do té doby bude místo bez stínu a ztratí svůj genius loci. Navíc jsou lípy součástí chráněného Engelova zeleného pásu. (Návrh Antonína Engela z roku 1922–1924 na regulaci Dejvic a Bubenče již počítá se strukturou zeleně ve městě a jasně vymezuje nezastavitelné zelené plochy.)

Osud čtyř lip v Technické ulici Prahy 6 mají nyní v rukou odborníci na Magistrátě hl. m. Prahy, kteří ve správním řízení potvrdí rozhodnutí Odboru dopravy a životního prostředí Úřadu městské části Praha 6, oddělení státní správy a dovolí stromy pokácet z bezpečnostních důvodů, nebo vyhoví námitkám Spolku Tilia Thákurova a život čtyř lip bude zachráněn na dalších možná dvacet let.

Dostavba Duhovky dostala od koalice zelenou

Stavba soukromého gymnázia Duhovka na městském pozemku na Břevnově dostala na jednání Zastupitelstva MČ Praha 6 zelenou! Proti hlasovali pouze zastupitelé Pirátů a TOP 09.