Jak získat sociální byt?

19. února 2024
Jak získat sociální byt?

Praha 6 reviduje pravidla nakládání s městskými byty, Piráti prosazují transparentní pravidla hlavně u bytů pro ty nejohroženější.

V těchto dnech radnice Prahy 6 připravuje nová, modernější pravidla pro zacházení s byty, které má ve správě. Bylo už načase: stížnosti občanů na dlouhodobě neobsazené byty, nebo na bytu využívané ke krátkodobým pronájmům, se pravidelně objevují v interpelacích na jednání zastupitelstva.

Piráti se v odborných komisích snaží prosadit hlavně transparentní a předvídatelná pravidla (“obálková metoda” používaná při běžných pronájmech je velmi zastaralý způsob s korupčním potenciálem).

"Jako zásadní vnímáme zejména pronajímání bytů ze sociálních důvodů - tedy těm, kteří jsou nejvíc ohrožení bytovou nouzí a svou situaci nedokážou sami vyřešit," zdůrazňuje Tereza Hubáčková, zastupitelka za Piráty. Praha 6 má k dispozici byty, které může na za nižší cenu občanům v nouzi pronajmout; je však velmi obtížné najít si, za jakých okolností je možné takový byt získat a co je k tomu potřeba.

Proto chceme prosadit srozumitelná, lehce dohledatelná pravidla a podmínky, aby každý snadno zjistil, jestli může získat pronájem takového bytu, a také co všechno k tomu potřebuje.

Dostavba Duhovky dostala od koalice zelenou

Stavba soukromého gymnázia Duhovka na městském pozemku na Břevnově dostala na jednání Zastupitelstva MČ Praha 6 zelenou! Proti hlasovali pouze zastupitelé Pirátů a TOP 09.