Rozpočet Prahy 6 je nevyvážený, Piráti ho nepodpořili

21. prosince 2021
Rozpočet Prahy 6 je nevyvážený, Piráti ho nepodpořili

Na pátečním zasedání zastupitelstva městské části zastupitelský klub Pirátů nepodpořil rozpočet Prahy 6 pro příští rok. Jako nejsilnější opoziční strana Piráti mimojiné kritizovali, že rozpočet byl koalicí ODS, TOP/KDU a STAN zpracován bez ohledu na očekávanou inflaci, která by v následujícím roce měla oscilovat kolem 6 - 9 %.

“Kromě konkrétních věcí rozpočtu vyčítáme i absenci vize v rozpočtovém výhledu. Zejména v investiční části, na kterou opakovaně každý rok upozorňujeme. Celý rozpočet je spotřební a konzumní, ale co se bude dít se značnými finančními rezervami, aby se jen dále neprojídaly? Tato odpověď nám chybí a marně po ní voláme,” hodnotí rozpočet a další rozpočtový výhled předseda zastupitelského klub Pirátů Ondřej Chrást.

Není ani jasné, z jakých zdrojů se pokryje nárůst nákladů, které přinese inflace. Navrhované rezervy v rozpočtu činí jen několik procent a je jasné, že inflační nárůst nepokryjí. Dokonce i tak důležitá položka jako jsou anti-covidová opatření jsou financovány z těchto nízko nastavených rezerv a je zjevné, že městská část nebude připravena na horší covidové scénáře.

Piráti protestují také proti setrvalému nabírání nových úředníků a nárůstu už tak přemrštěných nákladů na odstraňování graffiti, na provoz podivných projektů typu “chytrých záchodů,” či na výměnu bezpečnostních kamer na území MČ Praha 6 a mnohým dalším nehospodárným výdajům.

“V pirátském zastupitelském klubu jsme rozpočet podrobně prostudovali. Rozpočet vůbec neodráží potřeby současné ekonomické a epidemiologické krize, a proto ho nemůžeme podpořit,” dodává k rozpočtu zastupitel a člen finančního výboru městské části Praha 6 Tomáš Šídlo.

Na veřejných budovách podporujeme biosolární střechy
13.07.2022

Na veřejných budovách podporujeme biosolární střechy

Na veřejných budovách podporujeme biosolární střechy. Zelené střechy a fotovoltaika se užitečně doplňují. Kombinace zlepšuje funkci panelů, které tak vyrábějí více energie, a stín, který vrhají, podporuje druhovou pestrost rostlin.

Prosadili jsme protikorupční opatření!
01.07.2022

Prosadili jsme protikorupční opatření!

Vzhledem k nedávným zjištěním Policie ČR týkajícím se organizované zločinecké skupiny kolem bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN), předložili opoziční Piráti Prahy 6 na zastupitelstvu 30. 6. 2022 sadu protikorupčních opatření. Jejich účelem je snížení korupčních rizik ve strategické městské společnosti SNEO, kterou Praha 6  ovládá ze 100 %. Součástí návrhu je i požadavek na zvýšení počtů členů představenstva společnosti, které je nyní jednočlenné. Návrhy byly zastupitelstvem schváleny.

5 milionů bez výběrového řízení na segregační vchod. Kauza pronájmu budovy školy na Praze 6 pokračuje.
20.06.2022

Skandální případ pronájmu budovy školy ve Vlastině ulici pokračuje. Vedení městské části bez jakéhokoli výběrového řízení a v rozporu se zákonem i interními předpisy schválilo zakázku za 5 milionů korun na vybudování segregačního vchodu do budovy školy. K jeho vybudování se MČ nesmyslně zavázala při prodloužení nájmu budovy pro soukromou školu Prague International British School, aby se děti obou škol nepotkávaly.