Ve SNEO zuří boj a pod starostou Kolářem se kýve židle.

18. listopadu 2021
Ve SNEO zuří boj a pod starostou Kolářem se kýve židle.

Odvolání starosty Ondřeje Koláře (TOP 09) se jen těsně nedostalo na program pondělního jednání zastupitelstva Prahy 6, koalice se otřásá v souvislosti s kauzou slevy 34 milionů pro společnost Penta při prodeji stavebního projektu Na Dračkách, Piráti Prahy 6 jsou připraveni k jednání o budoucím uspořádání vedení Městské části Praha 6

Opoziční zastupitelé Pirátů Prahy 6 získali pro návrh na zařazení bodu o odvolání starosty Koláře 21 hlasů z 23 potřebných zastupitelů, včetně několika koaličních od zástupců STAN a ODS. Starosta nebyl schopen vysvětlit své jednání v souvislosti s nově podaným trestním oznámením a občanskoprávními žalobami na bývalé představitele společnosti SNEO, které byly podány radním a předsedou představenstva Zdeňkem Hořánkem (STAN). Piráti Prahy 6 jsou připraveni jednat o budoucím uspořádání vedení městské části, bez starosty Koláře.

Trestní oznámení ve stejné věci, ve které se jedná o neoprávněně poskytnutou slevu 34 milionů společnosti PENTA, které podali zastupitelé Pirátů v roce 2019, bylo policií odloženo. Tehdejší představenstvo nepotvrdilo, že škoda se stala, Nové představenstvo, reprezentované radním Hořánkem, však dalo celou věc prověřit a na přímou otázku, zda-li škoda byla způsobena, potvrdilo změnu názoru na danou kauzu a na zastupitelstvu 15. 11. oznámilo podání žalob na Petra Macháčka (zastupitel za ANO) a dalšího člen tehdejšího představenstva Lukáše Fiedlera. Ti budou čelit žalobě SNEO navzdory tomu, že Kolář neustále jakékoliv pochybení popírá a na zasedání Valného hromady SNEO, které předsedá, prosazoval usnesení, že žádná škoda nebyla způsobena, ač několik předložených právních posudků hovoří o opaku.

Před “slevou” měly být Dračky prodány za 436 milionů korun. Vedle samotných lukrativních pozemků přitom prodej zahrnoval i projekt a platné stavební povolení na 152 bytů, jejichž odhadovaná prodejní hodnota výrazně přesahovala dvě miliardy.

“Je ostudné, že se Praha 6 zbavuje svých cenných nemovitostí za podmínek velmi výhodných pro developery, a nikoli pro občany. Zařizují-li navíc zastupitelé deleveloperům neoprávněné slevy, je to doslova trestuhodné. Věříme, že trestuhodné jednání nezůstane bez trestu,” říká k novým skutečnostem Ondřej Chrást předseda zastupitelského klubu Piráti Prahy 6.

“Ondřej Kolář získal mandát poslance Parlamentu ČR. Je to velký závazek a měl by se mu věnovat s plným nasazením a péčí. Aktuálně od něj plné nasazení a péči očekává Praha 6, je ale vidět, že se jí nedostává. Ondřej Kolář by se měl věnovat výkonu poslance a Praze 6 dopřát starostu, který se i jí bude věnovat naplno,“ dodává zastupitel Miloš Vlach.

Na veřejných budovách podporujeme biosolární střechy
13.07.2022

Na veřejných budovách podporujeme biosolární střechy

Na veřejných budovách podporujeme biosolární střechy. Zelené střechy a fotovoltaika se užitečně doplňují. Kombinace zlepšuje funkci panelů, které tak vyrábějí více energie, a stín, který vrhají, podporuje druhovou pestrost rostlin.

Prosadili jsme protikorupční opatření!
01.07.2022

Prosadili jsme protikorupční opatření!

Vzhledem k nedávným zjištěním Policie ČR týkajícím se organizované zločinecké skupiny kolem bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN), předložili opoziční Piráti Prahy 6 na zastupitelstvu 30. 6. 2022 sadu protikorupčních opatření. Jejich účelem je snížení korupčních rizik ve strategické městské společnosti SNEO, kterou Praha 6  ovládá ze 100 %. Součástí návrhu je i požadavek na zvýšení počtů členů představenstva společnosti, které je nyní jednočlenné. Návrhy byly zastupitelstvem schváleny.

5 milionů bez výběrového řízení na segregační vchod. Kauza pronájmu budovy školy na Praze 6 pokračuje.
20.06.2022

Skandální případ pronájmu budovy školy ve Vlastině ulici pokračuje. Vedení městské části bez jakéhokoli výběrového řízení a v rozporu se zákonem i interními předpisy schválilo zakázku za 5 milionů korun na vybudování segregačního vchodu do budovy školy. K jeho vybudování se MČ nesmyslně zavázala při prodloužení nájmu budovy pro soukromou školu Prague International British School, aby se děti obou škol nepotkávaly.